Ενίσχυση της FRONTEX: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κωφεύει στο σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ΜΚΟ

22 Σεπτεμβρίου 2016

Πιο δυνατός από ποτέ και επωφελούμενος μιας απόλυτης ατιμωρησίας, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επιτήρησης των συνόρων αλλάζει όνομα και του αναγνωρίζεται ένα ενισχυμένο καθεστώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να αυξήσει τα μέσα που αποσκοπούν στις επαναπροωθήσεις, στον έλεγχο και στις δραστηριότητες συνεργασίας εκτός των εδαφικών της ορίων σε βάρος των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.

Τροποποιώντας τη θητεία του Frontex, που μετονομάζεται σε «ευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων και των ακτών» και για να ενισχύσει τα μέσα δράσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαντά καθόλου στα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα στο ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πλαίσιο των δύο τελευταίων ετών.

Ενώ ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων δε σταματάει να αυξάνεται στα σύνορα της Ευρώπης [1] και άρα μεγαλώνει και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη προστασίας, η Frontex θα μπορεί να αναπτύσσεται πιο γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κλείσει το δρόμο σε αυτούς που θέλουν να εισέλθουν. Αυτό θα κάνει το ταξίδι πιο επικίνδυνο.

Παραμερίζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αρχή της μη απέλασης, ο οργανισμός θα μπορεί να στέλνει πίσω σε ένα λιμάνι που θεωρείται «ασφαλές», περιλαμβανόμενων και μη ευρωπαϊκών χωρών, άτομα που συλλαμβάνει.
Τέλος, ενισχύει τη δυνατότητα συνεργασίας (επιχειρήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών), χωρίς τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, από τις οποίες ορισμένες καταπατούν με έκδηλο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα [2]

Δεν είναι μόνο τα μέσα του οργανισμού που ενισχύονται σήμερα. Η νέα θητεία συνεχίζει, επίσης, μια διάχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των χωρών μελών που έχει ως αποτέλεσμα την ατιμωρησία αυτής. Εγκαλούμενη, στα τέλη του Αυγούστου 2016 για μια υπερβολική και σχεδόν συστηματική χρήση βίας (περιλαμβανομένων και όπλων) στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο η Frontex αρνείται κάθε ευθύνη και κατηγορεί τις ελληνικές αρχές [3]. Σε συνέχεια μιας έρευνας που έγινε σε εθνικό επίπεδο, η ελληνική ακτοφυλακή δεν καταδικάστηκε.

Ο μηχανισμός προσφυγής, που ζητείται από το 2012 από την ευρωπαϊκή μεσολαβήτρια και θα ε φαρμοστεί στη νέα θητεία του Frontex είναι πλήρως ανεπαρκής για να κάνει τον οργανισμό και τους υπάλληλους του να είναι υπεύθυνοι των πράξεων τους μπροστά σε μια ανεξάρτητη δικαιοδοσία. Τα θύματα των επιχειρήσεων του οργανισμού δε θα είναι σε θέση να αποκτήσουν επανορθώσεις.

Παρ’όλα αυτά, ο οργανισμός θα συνεχίσει να καταπατά πολλά δικαιώματα [4]: πρώτα και κύρια, αυτό του να εγκαταλείπεις κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικιά σου, αλλά και να ζητάς άσυλο και να μην επαναπροωθείσαι, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα στην πραγματική προσφυγή.

Αν και το τι θα επακολουθήσει της υλοποίησης της θητείας του οργανισμού είναι προβλέψιμο, η επικύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφήνει μια πικρία. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση επισφραγίζει μια σημαντική απώλεια δημοκρατικού έλεγχου ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων της Frontex, κυρίως αυτών που οργανώνονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οργανισμός της Frontex είναι το σύμβολο και το μακρύ χέρι των ευρωπαϊκών πολιτικών κλεισίματος των συνόρων. Γι΄αυτό οι οργανώσεις μέλη της καμπάνιας Frontexit ζητούν την κατάργησή του με στόχο να μπορέσουν να σχεδιάσουν μια πολιτική σεβασμού των βασικών δικαιωμάτων, και κυρίως αυτού της «εγκατάλειψης» κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δικιά σου».


Η Ευρώπη είναι σε πόλεμο με ένα εχθρό που η ίδια δημιουργεί.
www.frontexit.org